Az őszi búza alaptrágyázása

Az általunk alkalmazott szaktanácsadási módszer (minimum technológia) szerint az őszi búza alaptrágyázására vonatkozó javaslataink a következők:

Amennyiben a talaj kálium-ellátottsága legalább közepes szintű, akkor az őszi búza esetén a kálium-trágyázás elhagyható, függetlenül attól, milyen régen kapott kálim alaptrágyát a terület. (A harmonikus növényellátás érdekében a káliumot más, a termesztési forgóban a káliumra jobban reagáló növény kapja majd.)

Mivel a búza esetén elsősorban a friss foszfortrágyának lehet termésnövekedésben megnyilvánuló reakciója, ezért alaptrágyaként a búza alá ezt kell kijuttatni. Természetesen ez sem lehet mechanikusan alkalmazni, mert a talajellátottság és a mérlegadatok függvényében sokszor az is előfordul, hogy adott területen a foszfor kijuttatása esetén sem várható semmilyen trágya reakció, és ilyenkor a foszfor kijuttatása még elméletileg sem térülhet meg. Ez azt jelenti, hogy még a foszfor alaptrágyázás is halasztható. Összességében azért mégis azt mondhatjuk, hogy a trágyázási forgóban a foszfortrágyázás helye többségében az őszi búza.

A javasolt dózis talajtípustól, talajellátottságtól, tervezhető termésszinttől függően nagyon változó lehet, de amennyiben fontos a foszfor alaptrágyázás, 50 kg/ha hatóanyagnál kevesebbet nem javaslunk. Fontosnak tartjuk, hogy amennyiben a forgóban alaptrágyázásra kerül sor, akkor a javasolt mennyiséget teljes egészében kapja meg a növény. (A minimum technológiát már nem lehet tovább csökkenteni!)

Az alaptrágyában a nitrogén mennyisége is kérdés lehet. Mivel az őszi búza nitrogén igénye ősszel nagyon kicsi, alaptrágyaként még optimális technológia alkalmazása esetén sem szükséges 30 kg/ha hatóanyagnál többet kijuttatni. A minimum technológia szerint az őszi nitrogéntrágyázás nem alapvető, de természetesen ilyen esetekben nem számíthatunk a nitrogén trágya technológiai hibákat elfedő jótékony hatására sem. Amennyiben azonban megfelelő időben, jó magágyba vetjük a búzát, nem fogjuk észrevenni az elmaradt nitrogéntrágyázás hiányát. Az ősszel kiadott, optimálisnál nagyobb nitrogén adag az évjáratok többségében elveszik a tél folyamán, a növények tavaszi nitrogén igényét nem csökkenti, amint azt évek óta tapasztaljuk az ásványi-N vizsgálatokból. A legszélsőségesebb talajok kivételével az un. pentozán hatás miatt sem kell ősszel a fenti dózisnál több nitrogént kijuttatni.

A fentiekben vázolt minimum vagy forgóban történő alaptrágyázási módszer alkalmazása természetesen akkor hatékony, ha a módszer alkalmazása folyamatos és következetes az évek során.

Műholdas mintavétel

Precíziós tápanyag-gazdálkodáshoz szükséges műholdas mintavételt és szaktanácsadást is végzünk.

Tevékenységünk

- trágyázási szaktanácsadás talajvizsgálatok alapján
- talajvizsgálat, növényanalízis - mintavétellel
- szaktanácsadás ásványi-N vizsgálat és növényvizsgálat alapján
- precíziós tápanyag-gazdálkodás
- hiánybetegségek felderítése